Sunday, March 22, 2009

2009 Music Season

2009 is shaping up to be something special. With 3 beaches it will mean three times the music. WTB / LIC (Long Island City) will keep playing some great underground house along with some special events produced by Dance Here Now.

At WTB / LIC will have paid music events Thurs - Sunday for entire season (Memorial Day Wkd to Columbus Day Wkd).

Our WTB / LIC 2009 Grand Opening is Memorial Day Weekend

Our Water Taxi Beach Long Island City line-up is shaping up as follows:

Aint' Nothin' but A House Party w/ Jellybean Benitez May 3

Victor Franco & Friends
May 9, 16, 23, 30 - June 6, 13

System Audible Mother Love (Mother's Day), May 10

Chus and Ceballos May 17

Victor Franco and Friends plus special guest Louie Vega May 23

Boris May 31

Danny Tenaglia June 14

Sander Kleinenberg June 28

Rob's Big Gay Party, All Day Monday June 29

Victor Franco & Friends September 12, 19, 25, -
October 3, 10

Saturday, March 21, 2009

Motorul electric si miscarea de rotatie

Probabil ca ati observat ca foarte multe dintre aparatele pe care le folosim zi de zi se rotesc, sau mai bine zis au la baza miscarea de rotatie: de la mixerele pe care le folosim in bucatarie, la ventilatoare, fie ele de mari dimensiuni ,utilizate in circularea aerului in camere sau de dimensiuni foarte mici, precum sunt cele care racesc  componentele calculatoarelor. Nu va lasati insa inselati, si alte dispozitive si masinarii a caror miscare are loc pe verticala sau pe orizontala au in spatele lor tot o miscare de rotatie, niste componente de mici dimensiuni care sunt rotite in constant.

Un exemplu pentru o astfel de miscare intr-un plan drept sunt benzile transportoare. Benzile muta materie prima (nisip, pietris), aparatura(componente care urmeaza sa fie asamblate in cadrul unei fabrici) sau persoane (scarile rulante din interiorul unui centru comercial) dintr-un punct in altul pe orizontala. Desi planul miscarea are loc pe un plan drept, benzile functioneaza datorita miscarii de rotatie. Banda propriu zisa este infasurata pe doi sau mai multi cilindri.

Acelasi lucru se intampla si cu lifturile care se deplaseaza pe verticala si care transporta pe verticala materiale sau persoane intre etajele unei cladiri. Mecanismul lor consta intr-un tambur, care prin rotire infasoara sau desfasoara cablul sau lantul de care este suspendata cabina, ridicand-o sau coborand-o cu fiecare revolutie.

De unde vine aceasta miscare de rotatie si de ce a fost ea aleasa? Raspunsul este simplu. In spatele miscarii sta unul dintre cele mai raspandite masini din lume: motorul electric.
Un motor electric este o masina electromecanica care transforma energia electrica in energie mecanica si joaca rolul de interfata intre sistemele electrice si cele mecanice. Motoarele electrice sunt o componenta importanta a tuturor sistemelor electrice si sunt folosite in toata lumea in aproape toate domeniile: in fabrici, in spatiile comerciale, in birouri si chiar acasa. In ansamblu, acest tip de motoare consuma aproximativ 60% din totalul electricitatii produse la nivel global.

Asa cum va puteti imagina suntem tot timpul inconjurati de electromotoare si, de fapt, aproape toate miscarile mecanice care se petrec in aceasta clipa in jurul nostrul au la baza actiunea unui astfel de dispozitiv.

Exista mai multe variante si tipuri de motoare electrice, fiecare proiectata pentru a servi anumitor scopuri. Din punct de vedere al clasificarii ele pot fi impartite in functie de tipul de energie electrica pe care il folosesc in: motoare de curent continuu si motoare de curent alternativ. La randul lor aceste doua categorii pot fi separate dupa modul de functionare(cu perii sau fara perii, cu magneti permanenti, sincrone sau a sincrone, trifazice, etc.) si dupa rolul pe care il joaca (antiexplozive, de inalta tensiune, etc.).

Motoarele electrice au la baza principiile fundamentale ale electromagnetismului. Trecand un curent electric printr-un conductor obtinem un electromagnet, acesta avand toate proprietatile si caracteristicile magnetilor naturali, atata timp cat este alimentat cu electricitate. Asa cum probabil stiti, una din aceste proprietati ale magnetilor este ca daca apropiem doi magneti diferiti, polii opusi se vor atrage, iar cei identici se vor respinge. Ghidandu-ne dupa aceste principii, putem introduce un astfel de electromagnet, in campul magnetic creat de un alt electromagnet sau de un magnet permanent. Poli celor doi se vor atrage si se vor respinge succesiv, iar daca lasam unul dintre cei doi magneti liber si il fixam pe al doilea se va crea o miscare continua de rotatie pe durata alimentarii cu energie electrica.

Din punct de vedere al constructiei, toate motoarele au cateva componente in comun: rotorul, statorul si intrefierul. Rotorul este, asa cum sugereaza numele, partea rotativa a motorului, el este cel care, sub influenta statorului livreaza, prin intermediul unui ax miscarea de rotatie dupa ce aceasta a fost transformata din energie electrica. Statorul este partea stationara a motorului, fiind formata fie dintr-un magnet permanent fie dintr-un electromagnet. Rolul statorului este de a crea un camp magnetic sub influenta caruia rotorul sa fie pus in miscare. A treia componenta este intrefierului, care este reprezentat de spatiul liber dintre celelalte doua componente. Desi poate parea mai putin important, volumul de aer dintre componente afecteaza in mod semnificativ performantele motorului.

Una dintre trasaturile native ale motoarelor electrice este viteza foarte mare a acestora. Ele pot dezvolta de la 750 rpm, 1000 rpm, 1500 rpm, 3000 rpm sau chiar sute de mii de rotatii pe minut, cum este cazul instrumentelor medicale dentare. In cazul benzilor transportoare si ale lifturilor, aceasta viteza ridicata poate crea probleme punand in pericol siguranta pasagerilor si a marfurilor transportate. Solutia vine din martea motoreductoarelor masini care au rolul de a reduce viteza ridicata a motoarelor crescand in acelasi timp puterea acestora (cuplul), fapt ce le permite sa lucreze cu sarcini mult mai mari.


Este usor de inteles ca datorita versatilitatii lor, motoarele electrice sunt atat de raspandite si atat de des folosite. La noi in tara, cel mai important nume cand vine vorba de motoare electrice este Braco MES, o companie cu experienta indelungata in constructia si repararea motoarelor si un profesionalism care a ajutat-o sa se plaseze in topul domeniului sau de activitate.